Bestil en fortæller eller to

Jeg fortæller både for børn og voksne,
solo og sammen med andre fortællere

Jeg fortæller egne historier, selvoplevede eller selvopfundne

Mundtlig fortælling har efterhånden vundet stor udbredelse som selvstændig kunstart på landets forskellige fortællescener og festivaler, men bliver i høj grad også brugt i både private, offentlige og erhvervsmæssige sammenhænge. (Læs i øvrigt dette fremragende interview med André W. N. Andersen)

Jeg har efterhånden opbygget en stort repertoire af såvel selvoplevede som selvopfundne fortællinger. Drivkraften er livsglæde og humor og forundringen over den mirakuløse virkelighed. Som da jeg fx kom i livslang gæld til en flaskesamler eller i beretningen om Gamle Diemers sidste store kærlighed eller i teaterfortællingen ”På livets Rand”, som bliver genopsat i Rundetårn til november 2019. 

Kunsten at fortælle historier er formentlig så gammel som mennesket selv. Men med bogtrykkerkunstens opfindelse og efterhånden som flere og flere lærte at læse, blev den fortrængt til barnekammeret. Og selv den bastion måtte den vige fra på grund af en helt ny genre inden for litteraturen, nemlig børnebogen. ”Peters Jul” fra 1870 er et godt eksempel. Og læg mærke til titlen på det første hæfte med eventyr af H. C. Andersen fra 1835: ”Eventyr, fortalte for børn” (min kursivering).

Sådan gik det den mundtlige fortælling overalt i den vestlige verden, lige indtil den i slut 80erne og begyndelsen af 90erne oplevede en pludselig genfødsel. Herhjemme nåede ”bevægelsen” en foreløbig kulmination med den første internationale fortællefestival i Lejre ved Roskilde i Kulturbyåret 1996.

Graversen & Kronman

Makkerparret er som en tango, hvor humoren og poesien skiftes til at føre. De to har gentagne gange trukket fulde huse på den årlige internationale fortællefestival, Words, i Helsingør og har gennem mange år været fast på repertoiret hos BestTellers i København. Underfundigt og lattermildt underholder de publikum med egne fortællinger fra hver deres vidt forskellige verdener. Men passionen har de til fælles. Den er at opleve mennesker, der smiler stille og ler højt.

Jul med Graversen & Kronman

Nu har de to humørfyldte herrer komponeret en stemningsfuld og lattermild forestilling med egne julefortællinger og eventyr. Og da Gravers Graversen i sin ungdom arbejdede nogle år i Grønland, benyttede han lejligheden til at knytte nære forbindelser til Julemanden. Dem har han lige siden hæget kærligt om. Og lur os om ikke publikum får glæde af dette helt særlige bekendtskab?!

(Graversen & Kronman 4.000 ,-)
(Christian Kronman solo 2.000 ,-)