På Livets Rand

På Livets Rand

På Livets Rand

Manuskript og fortæller: Christian Kronman
Instruktion og scenografi: Torben Jetsmark

GENOPSÆTTES I RUNDETÅRN
3. november 2019,  kl. 19.00 – 20.30 (dørene åbnes kl. 18.30)
i Bibliotekssalen i Rundetårn

I teaterfortællingen, ”På Livets Rand”, udgør Rundetårn og Assistenskirkegården to eksistentielle ståsteder for det lille menneske under stjernerne og de fjerne galakser. Assistens er den ultimative jordforbindelse og Rundetårn den ultimative himmelforbindelse. 

Mellem disse to poler udfolder fortællingen sig om Brillemar Balthazar. Han står som arving til et multinationalt brilledynasti, men taber det hele på gulvet. Parallelt med den sociale nedtur oplever Balthazar imidlertid en tilsvarende universel optur. Han har indrettet sit eget observatorium på taget af ejendommen på Balders Plads, hvor han bor og fungerer som vicevært. Og herfra kan han selvfølgelig se mindst lige så langt ud i rummet gennem sin selvbyggede kikkert, som var den et af de allernyeste satellitteleskoper.

Inden i den historie ligger en anden, nemlig fortællerens selvbiografiske beretning om, hvordan vejen ud af en dyb krise gik over en blomstret vinkasse fra Odense Vinkompagni, rundt om Rundetårn som gadedigter og ud på Assistens som rundviser.

Den kosmiske fortælling opføres i en enestående dobbeltscenografi. Udover Torbens Jetsmarks nære scenografi udspiller forestillingen sig nemlig i et hjørne af selve den store udstilling i Bibliotekssalen i anledning af 50året for månelandingen.

Vi kommer rundt om meget rundt i løbet af den times tid godt og vel, forestillingen varer: Rundt om Runddelen på Nørrebro, rundt om et rundt æble i Blågårdsgade, rundt om J. F. Willumsens runde monument på Niels Bohrs grav, rundt på gulvet med gamle Balthazar og hans forelskelse i fru Suhr, rundt om jorden, sol og måne, op i Rundetårn og rundt om en rund fødselsdag.

 ”På Livets Rand” blev til en slags status for Christian Kronman som menneske og digter, mens han nærmede sig de 80. Forestillingen blev uropført i efteråret 2018 på Kulturcentret Assistens’ lille scene i Kapellet. Genopsætningen i Bibliotekssalen her i Rundetårn den 3. november 2019 sker på selve 80 års fødselsdagen. Det blev et søndagsbarn!

< Gå tilbage