Kender du Den Lyse Digter Schade?

Kender du Den Lyse Digter Schade?

I Jens Augusts univers er det kvinderne, der har bukserne på – og er først til at ta’ dem af.

I grunden er det lidt af et særsyn med en lys digter. Mange andre digtere og forfattere er som regel optaget af sorgen, konflikten, smerten, ulykken eller truslen om ulykken. Jens August Schade mestrede den sjældne kunst at gøre lykken interessant uden et eneste sekund at blive banal eller bare forudsigelig. Schade er om nogen erotikkens digter, og hans fokus er så decideret henvendt på den kvindelige psyke, hvis opfindsomme påfund han lydigt underkaster sig. Men Schade er også i bogstavelig forstand et lysende eksempel på det heroiske menneske, der oplever – eller måske ligefrem insisterer på at opleve – tilværelsen større, smukkere, rigere, dejligere end tilværelsen umiddelbart er klar til at levere på. Det har ikke været gratis. Den forelskelse i alt, som han så storsindet giver udtryk for i sin poesi, glødede på en baggrund af den dybeste armod og med store personlige omkostninger. Jens August Schade betalte gladeligt ved kasse 1. Christian Kronman kommer rundt om digteren og fortæller også om hans tolv muser af både ophøjet og jordisk art, om kredsen omkring ham af både digtere og malere (bl.a. Henry Heerup), og i det hele taget om modernitetens gennembrud i Danmark, som dannede baggrund for Schade debut med ”Den levende violin”i 1926.
< Gå tilbage