Da den gamle jul var ung

Da den gamle jul var ung

Juletræet var nyt, julemanden var ny, den danske selvforståelse var ny og børnebogen var ny.

Det første juletræ blev så vidt vides tændt i Danmark i 1808. Præcist 40 år senere skrev Peter Faber ”Højt fra træets grønne top”. Da var han 38 år og havde stiftet familie. Men lur mig, om det ikke er hans barndoms jul han trækker på, altså dengang Julen, sådan som vi kender den i dag, netop var ved at finde sine juletræsfødder. Det var ikke den lille pige med svovlstikkernes jul, men borgerskabets jul, Faber besynger. Det samme gør Johan Crohn i ”Peters Jul” fra 1866. Begge betegner de den rigtige juls to drejebøger, men fortæller derudover en masse om et samfund, der for fuld fart er på vej ind i en ny dansk selvforståelse, store paradigmeskift og begyndende industrialisering. Foredraget findes også i en syng-med-udgave, hvor komponisten Bodil Heister, som bl.a. huskes fra ”Jul på Slottet”, sidder ved klaveret og synger for, mens Christian Kronman causerer.
< Gå tilbage