Gadedigteren kommer med glæde til din fest


På afveje med Odysseus - på heksameter!


Kærlighedsdigte til Gud og hver kvinde


Hjertets dans på smedens ambolt


Den Høje Sang
Gadedigteren kommer med glæde til din fest

Hvad stiller vi op med de særlige dage? - Stil op med gadedigteren! - Det er underholdning, man også husker bagefter.

En ny, overraskende og personlig måde at glæde dine nærmeste eller en god medarbejder på, f.eks. ved en fødseldag, et jubilæum, et bryllup eller sølvbryllup.

Giv den du holder af oplevelsen af mindst én gang i sit liv at blive besunget på rette vis, sådan som kun troubadourerne og minnesangerne kunne det i gamle dage.

Midt under festen eller receptionen kommer gadedigteren, Christian Kronman, ind, træder op på sin kasse og reciterer - først til alles forundring, så til alles fornøjelse - den buket digte, han med stor omhu har bundet i dagens anledning.

Forud for sin optræden har gadedigteren nemlig haft samtaler med familie, venner eller kolleger (i al hemmelighed naturligvis) om festens midtpunkt. Alle de sjove anekdoter og karakteristiske udsagn og handlemåder, som springer af disse samtaler, sætter gadedigteren i stand til at udvælge lige netop de rigtige digte af sit vidtspændende repertoire og binde hele den personlige buket sammen med små historier, han skriver specielt til lejligheden.

Christian Kronman kan noget med digte, så de pludselig åbner sig og river alle med. Man både morer sig og bevæges dybt.

Gadedigteren fik sin ilddåb ved foden af Rundetaarn, hvor han stod hver lørdag i fem år og reciterede egne og andres digte. Det var her han udviklede den særlige stil, som fortryller selv dem, der ellers ikke bryder sig om vers og den slags.

En optræden varer normalt ca. 20 minutter. Honorar efter aftale.

P.S.: Gadedigteren kommer naturligvis også til julefrokosten, eller Sankt Hans Festen, eller barnedåben og har endda reciteret ved begravelser. Gadedigteren kommer med glæde til enhver mindeværdig anledning.
top


På afveje med Odysseus

Odysseen rummer masser af spændende stof for både børn og unge og for voksne. Gadedigteren Christian Kronman byder på et program for hver af de to aldersgrupper.

Børn og unge får den skrækindjagende historie om, hvordan det gik Odysseus og hans folk, da de som ubudne gæster sneg sig ind i hulen hos den enøjede, kæmpestore kyklop, Polyfem, som viste sig at have stor forkærlighed for menneskekød.

De voksne får historien om Odysseus’ ankomst til Faiakernes Ø, mødet med teenageprinsessen, den vidunderskønne, kloge og kokette Nausikaa, og om heltens modtagelse hos kong Alkinoos og hans dronning Arete, som i virkeligheden er den der bestemmer på Faiakernes Ø.

I begge programmer fortælles der også rundt om den aktuelle historie, der gives prøver på Iliadens og Odysseens særlige versemål, heksametret, og vi kommer ind på Homer: Hvem var han? Og var han overhovedet? Rapsoderne, det antikke Grækenlands gadedigtere, bliver naturligvis heller ikke glemt!

Med beretningerne fra det store Homeriske univers træder gadedigteren Christian Kronman i karakter som den, han i grunden hele tiden har været: Historiefortælleren i den gamle græske tradition, en moderne rapsode!

Han er gået i lære hos Iliadens og Odysseens nyoversætter, professor Otto Steen Due, for at få diktionen lagt så tæt som muligt op til den måde, man formoder de oprindelige rapsoder har fortalt på.

Vi har meget at takke skriften for, ikke mindst for at de to store fortællinger fra den trojanske sagnkreds overhovedet har overlevet i nogenlunde god behold til i dag. Men den omstændighed, at de nu findes på skrift, skal ikke forlede os til at tro, at de i sin tid (ca.700 år f. Kr.) er blevet skrevet frem. Historierne er blevet fortalt frem på heksameter af de gamle mestre, rapsoderne.
top


Digte til Gud og hver kvinde

Gadedigteren Christian Kronman fremsiger en række glødende kærlighedsdigte sådan som bl.a. Kingo og Brorson skrev dem til Gud, og f.eks. Aarestrup, Stuckenberg, Sophus Claussen - og for resten også gadedigteren selv - skrev og skriver dem til deres jordiske elskede. Ind i mellem digtene fortæller han om deres tilblivelse og forfatterne bag.
top


Hjertets dans på smedens ambolt

Vi er alle vokset op på sprogets lydside med vrøvlevers og børneremser. Gadedigteren Christian Kronman tager tilhørerne med på et sanseligt kondiløb på versefødder! Med sin erfaring som både lyriker og recitator demonstrerer han med et væld af prægtige eksempler fra alverdens poesi, at de gamle, klassiske versemål ikke er kommet til os ud af den blå luft eller fra en eller anden højakademisk lærestol for at gøre det svært og fint for mennneskene, men at rytmen og takten, der ligger og spiller i dejlige vers, og begæret efter gode rims klangfarver altsammen kommer fra vores egen krop og fra vores mange forskellige gøremål - som f.eks. hjertets slag, hammerens dans smedens ambolt, sædemandens gang og kaproernes tag i vandet.
top

Den Høje Sang

Christian Kronman fortæller om og reciterer fra et af verdens største kærlighedsdigte, Højsangen. Han belyser skiftende tiders forskellige opfattelser af værket og dets placering i Det Gamle Testamente. Christian Kronman fører tilhørerne ind i betydningen af digtets mange symboler, dets samspil mellem det verdslige og det åndelige, og drager en højst overraskende sammenligning mellem værkets tidligste og seneste danske ordlyd i henholdsvis Frederik den Tredjes Bibel fra 1550 og bibeloversættelsen fra 1992. Varighed: Halvanden time inklusive pause.
top
Dramatikeren
Forfatteren
Landet Der Var Engang


tlf: 35 39 51 90
Skriv en mail til: kronman@gadedigteren.dk